neděle 14. prosince 2008

G. Verdi - Nabucco (ND Brno)


Biblický příběh o králi Nabuchadenazarovi v téměř biblickém provedení. :D
Ne, dělám si srandu, provedení bylo normálně klasické, takže někomu (mně) mohlo přijít zastaralé a překonané, ale zas věřím, že většině (několika autobusům diváků "z dovozu") to tak vyhovuje. Co se týče kulis a kostýmů, tak ty byly, řekla bych, velmi vkusně zvoleny jakoby s heslem "méně je někdy více".
Jinak moje postřehy jsou asi tyto: představitel krále Nabucca neměl takový mocný hlas, jaký bych si u této role velkého vládce představovala. Nemluvě o tom, že na některé tóny měl co dělat, aby na ně dosáhl, pokud na ně vůbec došplhal teda. To mi občas nahánělo husí kůži, když zpíval árii společně s někým a ne uplně jim to ladilo. Ovšem Anna Ivanovna Todorova v roli Epigail doslova excelovala!! V podstatě to bylo její představení. Jejího úžasného hlasu a hereckého výkonu, jejichž kombinací učinila z každého svého výstupu skvělý zážitek.
Co mě mrzelo bylo to, že ve chvíli, kdy se ozvala známá píseň otroků, publikum bylo div bez sebe. A přitom tam bylo tolik lepších melodií v mnohem lepším provedení, ale oceněno nejvýš bylo právě toto, jen kvůli tomu, že lidi tuto melodii znají z dřívějška, navíc z uplně jiných kontextů. :/
Toto je ona, abyste věděli, o čem mluvím. ;)

1 komentář:

  1. Vtipne, jak autorka ve dvou odstavcich stihla minimalne dvakrat naznacit, jak je plebs nekulturni, a ona cni svym vkusem vysoko nad nim :)

    OdpovědětVymazat