úterý 16. prosince 2008

PaCoRa

Stano Palúch - housle
Robo Ragan - kontrabas
Marcel Comendant - cimbál

Nemám důvod to tajit, tohle trio naprosto zbožňuju!!!1 Kdybyste je viděli a slyšeli na vlastní oči, pochopili byste proč. Navíc mám k tomu ještě svoje vlastní důvody, ono totiž cimbál je moje srdeční záležitost, víte? (Přecejen, když se tomu člověk věnuje od 6 let...;) ) Navíc Marcela a jeho talent jsem pravidelně potkávala na cimbálovém festivalu (naštěstí ne přímo ve stejné kategorii, to by byl trapas, lidi!!!1), takže jít na jeho koncert je vlastně něco jako setkání s idolem. :)

Kluci z PaCoRy mají svůj vlastní jazzový styl, který asi jinde na světě neobjevíte. Tak především díky netradičnímu nástrojovému obsazení má jejich hudba unikátní barvu. Pak taky díky své vlastní tvorbě, v niž vychází hodně z folklóru (hlavně slovenského a moldavského), přičemž umí stejně dobře rytmické, chytlavé písně jako krásné lyrické melodie (a přecházejí z jednoho do druhého s úžasnou lehkostí). Pak taky pracujou s aranžemi známých jazzových písní, ale ty byste kolikrát ani nepoznali, jak si je dokonale přizpůsobí "na tělo".
V minulých letech PaCoRa koncertovala i s filharmoniemi, což ji posunulo zase do nových rozměrů, ale dle mého názoru jsou jednoznačně lepší, když hrají jen tak, jak jsou. Vzhledem k tomu, že spolu nehrají soustavně, mohli by se hoši zase někdy brzo sejít a vyprodukovat něco nového. Moc se na to těším. :)

Jo a mimochodem, název mají vytvořený z jejich začínajících jmen, to já jen tak. :P

4 komentáře:

  1. To máš naprostou pravdu, Zuzi. Ten jejich koncert s Brněnskou filharmonií, na kterém jsme spolu byly, byl naprosto úžasný...

    OdpovědětVymazat
  2. je to na pendrek, teď jsem jentak koukla na jejich stránku a údajně 30.5.2012 hráli v Brně ve Staré Pekárně koncert k novému CD! :'(

    OdpovědětVymazat
  3. Tak nezbývá než hlídat pro příště :) Kultůry nezanedbávat!

    OdpovědětVymazat